Συμμετοχή στο πρόγραμμα CONNECT, 2021-2022




 Σχετικά με τα πλαστικά

Τη φετινή σχολική χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε στο CONNECT. Το CONNECT είναι ένα τριετές έργο, στο πλαίσιο του «Επιστήμη με και για την Κοινωνία» του προγράμματος «Horizon 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο υλοποιείται σε πολλές χώρες με την επιστημονική καθοδήγηση του The Open University του Ηνωμένου Βασιλείου. Από την Ελλάδα, στην κοινοπραξία του έργου CONNECT, συμμετέχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.

Στο μάθημα της Χημείας της Β΄ τάξης του Λυκείου και στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, ασχοληθήκαμε με την μελέτη των πλαστικών καθώς και με τη σωστή διαχείρισή τους. Μιλήσαμε για αυτό το θέμα με τις οικογένειές μας, μελετήσαμε τα πολυμερή και ακόμα συζητήσαμε για το θέμα με επιστήμονες. Συγκεκριμένα, συζητήσαμε και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για αυτό α) τη Δρ. Κέλλυ Βελώνια, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και β) τη Δρ. Παναγιώτα (Γιολάντα) Κουλούρη, κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.

Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε είναι ότι τα πλαστικά σε σχέση με άλλα υλικά έχουν πλεονεκτήματα, τα οποία σε συγκεκριμένες εφαρμογές τα καθιστούν απαραίτητα, ωστόσο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να γίνεται σωστή διαχείριση των πλαστικών μετά από τη χρήση τους.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανακυκλώνουμε τα πλαστικά που μπορούν να ανακυκλωθούν, απορρίπτοντας τα στους κάδους ανακύκλωσης. Σε ό,τι αφορά τα πλαστικά τα οποία χρησιμοποιούνται στις αγροτικές εργασίες μπορούν μετά τη χρήση τους, να συλλέγονται στα κατάλληλα κέντρα συλλογής που λειτουργούν σε διάφορα σημεία. Ακόμα, καλό είναι να προτιμούμε προϊόντα από υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν ή που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και επίσης να δίνουμε σημασία στη συσκευασία των προϊόντων τα οποία επιλέγουμε. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά μιας χρήσης και να τα αντικαταστήσουμε με άλλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τα ψώνια μας, να έχουμε τα δικά μας επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια για νερό, να χρησιμοποιούμε σκεύη πολλών χρήσεων τα οποία μπορούμε να πλένουμε και να ξαναχρησιμοποιούμε και όχι τα αντίστοιχα μιας χρήσης.

Εμείς, σαν καταναλωτές, μπορούμε να υιοθετήσουμε συνήθειες οι οποίες να συμβάλλουν στον περιορισμό της χρήσης πλαστικών και στη σωστή τους απόρριψη όταν δεν τα χρειαζόμαστε πλέον. Να μη συμβάλλουμε στο υπερκαταναλωτικό πρότυπο αγοράς, αλλά να αγοράζουμε απαραίτητα αγαθά, καθώς περισσότερα αγαθά δημιουργούν ακόμα περισσότερα απορρίμματα.

Οι συμμετέχοντες μαθητές της Β τάξης του ΓΕΛ Βιάννου.