Βουλή των Εφήβων




Κατά το σχολικό έτος 2022-2023 το ΓΕΛ Βιάννου συνέστησε ομάδα για τη Βουλή των Εφήβων με θέμα "Αφοπλίζοντας τη βία". Ο χρόνος που ήταν διαθέσιμος αφιερώθηκε σε τακτικές προτεινόμενες από το πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων. 

-Τα παιδιά μίλησαν, ακούστηκαν, συνομίλησαν. 

-Τα παιδιά μοιράστηκαν σκέψεις και προβληματισμούς στα περιορισμένα μας δίωρα.

-Δέχτηκαν τις αντιρρήσεις των συμμαθητών τους, απάντησαν σε αυτές, ενέμειναν στις θέσεις τους σε κάποιες περιπτώσεις ενώ σε κάποιες άλλες οι αντιρρήσεις της ομάδας έγιναν τροφή για σκέψη.  

-Τα παιδιά εκτέθηκαν μέσω του προταθέντος υλικού από τη Βουλή σε ταινίες που εγείρουν προβληματισμό και απεικονίζουν τη σκληρή πλευρά της ζωής και αυτό το εξέλαβαν, το συζήτησαν, το αρνήθηκαν ως πραγματικότητα, το διαπραγματεύτηκαν ως υπαρκτή επιλογή, το απέρριψαν ως τρόπο συμπεριφοράς. 




Ακολούθησε η επίσκεψη της ομάδας (21/03/23) στις φυλακές Αλικαρνασσού που ήταν καταλυτική, καθώς αφύπνισε τα παιδιά σε θέματα βίας, αφού είδαν κυριολεκτικά μπροστά τους τα απότοκα του θυμού, τα απότοκα της βίας που ο θυμός έχει, την τροπή και τη ματαίωση της ύπαρξης όταν ο άνθρωπος στερείται συστολής και αυτοσυγκράτησης.

 Κορύφωση της όλης διαδικασίας αποτέλεσε η εκπροσώπηση του σχολείου μας από μαθητή της Ομάδας, ο οποίος με πολλή συνέπεια και φιλομάθεια δεσμεύθηκε κάθε βδομάδα του καλοκαιριού σε συναντήσεις (με την υπεύθυνη της ομάδας καθηγήτρια) προσανατολισμένες στο θέμα που πραγματεύτηκε. 

Τον Σεπτέμβρη θα έχουμε από το ΓΕΛ Βιάννου ένα ιδιαιτέρως άξιο εκπρόσωπο. Οι ευχές και η στήριξή μας σε αυτή του την εμπειρία ας τον ακολουθούν.